ÇAM Lokman Hekim
Aşağıdaki bitkiye ait faydaları listelenmiştir, yine de bu durumlar için yan etki v.b. sorunlar için bir hekime danışılmadan kullanılmaması sakıncalı olabilir.. Neye iyi geldiği, hangi hastalıklarda kullanıldığı Lokman Hekim tarafından tavsiye edilmiştir.
“ÇAM”
Balgamı sökmede :
Uçlarının çokça kaynatılmış suyunu İçmek.
Boğmacada :
Filizlerinin ıslatılmış suyunu içmek
Diş ağrısında :
Katranını sürmek ve üstüne tuz ekmek.
Katranı ile kireci karıştırıp koymak.
Diş temizliğinde :
Kömüründen sürmek
Doğum sancılarında :
Döğülmüş fıstıktan çorbasını içmek.
Göğüs tutukluğunda :
Fıstıklarının yağını içmek.
Kuvvet için :
Filizlerinin kaynatılmış suyunu içmek
Taze kozak çağlasını yemek.
Fıstığı; şekerli ve pekmezli helvasını yemek.
Hafif kavrulmuş fıstıktan (çekirdeksiz üzümle kıyılır, parçalar şekere bulanıp) yemek.
Soğuk şişde :
Sakızı ile balmumunu eriterek sürmek
Yakıda :
Çırasının kaynatılmış suyunu içmek.
Not; Bergama'nın (Kozak) bucağı yaylasında, üç milyondan çok çam ağacı vardır. En nefis çam fıstığı buradan çıkmaktadır. Bu ağaçların meyvalarma şu adlar verilmektedir; Kobak halde iken - Kozak; açıldığında - Çelik, kozağın tırnaklarına - Kıpçık; fıstık kabuklu iken - Küner, kırıldığında kabuklarına - kıpır; içinden çıkana da - fıstık derler. Üç yıllık mahsua ağaçlarda görülür. Birincisi fındık, ikincisi ceviz, üçüncü yılın ki de yumruk kadar olur.
Kaynak : Lokman Hekim Şifalı Bitkiler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder